top of page

Hvorfor fjerner jeg ikke bladene omkring druerne?

En snak om blade og vinstil 🍇🥂


I det danske kølige klima er Solaris-druen min absolutte hovedsort. Druen modner hvert år og kan mange ting.

Jeg har i sommer virkelig nørdet begrebet “blade og druer”.


Druens fulde potentiale afhænger af præcise dyrkningsmetoder. Under veraison – når druerne begynder deres  modningsproces – er beslutningen om at bevare bladene i druezonen afgørende for vinens kvalitet og stilart. Men også en enorm risiko at løbe pga øget mængde svampesygdomme.


Denne tilgang påvirker ikke blot aromaprofilen, men også vinens syrebalance, alkoholniveau og modstandsdygtighed over for ædelråd.


Aromatisk Finjustering.

Bevarelse af bladene beskytter Solaris-druerne mod overdreven sollys, som kan føre til tab af de sarte, grønne og florale aromaer, der er kendetegnende for denne drue. Uden tilstrækkelig bladbeskyttelse risikerer man, at solens UV-stråler nedbryder de flygtige aromastoffer, hvilket resulterer i en vin domineret af tungere, mere marmeladeagtige noter, der overskygger nuancer som lime, grønne æbler, hvide blomster og nyslået græs.


Syrestabilitet.

I et køligt klima er det afgørende at bevare druernes naturlige syreindhold. Når bladene omkring druerne bliver siddende, modnes druerne langsommere, hvilket opretholder en skarp syreprofil, der bidrager til vinens friskhed og struktur. Fjernelse af blade kan resultere i en hurtigere sukkerakkumulering, hvor syren ikke er “moden” og skaber en ubalanceret vin.

Og til nørderne, så er der et højere indhold af vinsyre i druer eksponeret for sollys.

Vinsyren er generelt stabil igennem modningen, hvor æblesyren er faldende.


Alkohol niveau.

Bevarelse af bladene sikrer en kontrolleret sukkerudvikling i druerne, hvilket fører til et moderat alkoholniveau. Hvis bladene fjernes, kan den øgede soleksponering accelerere sukkerproduktionen, hvilket resulterer i en vin med for høj alkoholprocent, der risikerer at overdøve vinens fine elegante aromaer og struktur.


Ædelråd og Aromakompleksitet.

I Danmark, hvor fugtige betingelser i Solaris kan føre til ædelråd (Botrytis cinerea), spiller bladene en vigtig rolle i at beskytte druerne og “kulturen”. Ædelråd kan fremme komplekse, honningagtige og krydrede aromaer i vinen, men kun hvis det udvikles kontrolleret. Hvis bladene fjernes, kan druerne tørre ud for hurtigt, hvilket hæmmer denne proces og fører til tab af dybde og kompleksitet i vinens aromaprofil.


Ved at bevare bladene i druezonen under veraison, sikrer man ikke kun optimal udvikling af Solaris-druens unikke aromaer, men også en balanceret syre-alkohol-profil og beskyttelse mod uønskede klimatiske påvirkninger. Dette gør det muligt at producere en vin, der er rig på nuancer og afspejler det kølige klima.

18 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page